ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ & ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Περιοχή Κάλυψης & Αντικείμενο του Κέντρου

Το Κέντρο βρίσκεται στην  Κοινότητα Σκαρίνου, αλλά καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τις Κοινότητες και το περιβάλλον των Κοινοτήτων της Ορεινής Λάρνακας. Συγκεκριμένα την περιοχή που περικλείεται από τις Κοινότητες Κλαυδιά, Κόρνος, Δελίκηπος, Βαβατσινιά, Οδού, Μελίνη και Καλαβασός, με νοτιότερο όριο τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας.

Κύριο αντικείμενο του Κέντρου, είναι προβολή και η ανάδειξη προστατευόμενων δασικών περιοχών, όπως αυτές ορίζονται μέσα από το “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007‐2013” και συγκεκριμένα από το μέτρο 2.6.1. “Μη παραγωγικές επενδύσεις”. Οι κύριοι στόχοι των εκθεμάτων είναι τέτοιοι, έτσι ώστε μέσα από την παρουσίαση και ανάδειξη τους να υποβοηθηθεί η διαχείριση και προστασία τους. Κύριοι στόχοι προς ανάδειξη, είναι οι περιοχές του δικτύου Φύση 2000 στα Λεύκαρα και στο Σταυροβούνι. Επίσης στα όρια ανάδειξης βρίσκονται άλλες δύο περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, οι περιοχές της Ασγάτας και του Μαχαιρά. Επιπρόσθετα η περιοχή του Δάσους Μαχαιρά έχει κηρυχθεί και ως Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά (IBA), από το Διεθνή Πτηνολογικό Σύνδεσμο.

Την περιοχή διασχίζουν 3 πάρα πολύ σημαντικά ποτάμια, με σημαντικότατους οικότοπους. Πρόκειται για το Βασιλικό Ποταμό, τον ποταμό του Αγίου Μηνά και τον ποταμό Πεντάσχοινο. Τα ποτάμια μαζί με τους παραποτάμους και τα αργάκια, αποτελούν καταφύγια για πολλά είδη πανίδας και είναι επίσης πάρα πολύ πλούσια σε είδη χλωρίδας. Τα φράγματα στους ποταμούς Βασιλικό, Διπόταμο και Πεντάσχοινο, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της περιοχής.

 

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έχει επίσης κυρήξει πολλές περιοχές στο χώρο κάλυψης του Κέντρου σε περιοχές προστασίας της φύσης, σε σημεία εξαιρετικής καλλονής, σε προστατευόμενα γεωμορφώματα, και σε προστατευόμενα τοπία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Όνομα
Επίθετο
Email