ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων στις 26/01/2013, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας στη Σκαρίνου.
Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κ. Ανδρούλα Γεωργίου, ο λειτουργός μελισσοκομίας κ. Χρίστος Τοφαρής, ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών κ. Χρίστος Χρίστου, ο Ανώτερος Δασικός Λειτουργός κ. Τάκης Παπαχριστοφόρου, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και μελισσοκόμοι.
Διαβάστηκε η έκθεση των πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Συνδέσμου και η ταμειακή έκθεση από τον ταμία. Ο Σύνδεσμος τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Δασικό Λειτουργό κ. Τάκη Παπαχριστοφόρου για τη συμβολή του στην ίδρυση του Εθνικού Μελισσοκομικού Πάρκου Κύπρου. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας από την Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας.
Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους. Ο κ. Παπαχριστοφόρου παρουσίασε «Τα μελισσοκομικά φυτά της Κύπρου» και συζήτησε με τους παρευρισκόμενους θέματα μελισσοκομικής χλωρίδας. Ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Χαράλαμπος Χριστοδούλου, ενημέρωσε για τα θέματα σήμανσης και τις λανθασμένες ετικέτες στις συσκευασίες μελιού που παραπλανούν τους καταναλωτές και κάλεσε τα μέλη του συνδέσμου να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τους κανονισμούς.Ο γραμματέας του Δ.Σ., κ. Δημήτρης Παπακώστας, ανέλυσε τους στόχους και τους σκοπούς του Δικτύου Μελιού «Εν Μέλι» που συστάθηκε στην επαρχία Λάρνακας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Λάρνακας για προώθηση του μελιού.
Η γεωπόνος, κ. Χριστίνα Χριστοδούλου, εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις δύο Παγκύπριες Επιδημιολογικές Έρευνες που έγιναν για τη Νοσεμίαση, παρουσίασε τα αποτελέσματα τους και έδωσε συμβουλές και τεχνικές για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση θεμάτων όπως οι αναλύσεις μελιού, οι έλεγχοι στα εργαστήρια μελιού, οι εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι ψεκασμοί στα εσπεριδοειδή και η προώθηση του κυπριακού μελιού.